"I min värld smakar kärlek inte ketchup" - Paolo Roberto

Jag köpte Paolos mat för en månad sen lite drygt, en tidning som man fick köpa med aftonbladet. I denna tidning så hade Paolo skrivit en krönika om att vi behöver lägga om våra vanor för att matlagningen är viktig, det är runt matbordet vi bildar en familj. Det är där vi knyter familjeband och utbyter erfarenheter. Och då borde det väl finnas tid för mer än snabbmakaroner med ketchup? Som tydligen (enligt samma krönika) är en av de vanligaste rätterna hos småbarnsföräldrar. Paolo konstaterar följdaktligen att vi inte har mer än tre minuter till att koka vår pasta och att smakerna från barndomen är något man har med sig hela livet. Och i hans, precis som i min, smakar inte kärlek ketchup.

Jag är så OERHÖRT trött på alla dessa människor som skyller på att "maken är sjuk, så det blev snabbmakaroner och hamburgare" - jaha? Så när din familj är sjuk kostar du på dem makaroner som tar 3 minuter att koka? Hade du inte 8 minuter över till att koka vanliga makaroner?

Att faktiskt servera riktig mat, lagad mat som faktiskt innehåller kärlek kommer aldrig att vara varken svårt eller behöva ta lång tid. Ändå har vi kommit till ett läge där de flesta lägger mellan 15 och 30 minuter på sin matlagning varje dag? Är det vad vi vill ge oss själva? Sen går vi ut på restaurang och blir så förvånade över all smak maten har - ja, det har maten hemma också om vi bara lägger ner lite känslor i den. Vill vi att maten ska vara god, vill vi lägga ner en liten bit av vår själ i maten så lovar jag att maten blir god. Det är inte att det ska vara svårt som gör det till god mat, det är passionen som gör maten god. Så snälla svenska folket. Försök få in lite passion i köket, för kärlek smakar inte ketchup!

chokladcheesecake.

I fredags förra veckan var jag och hälsade på mamma och vi pratade om en chokladcheesecake som jag gjorde för ett tag sen. Och ärligt talat, om en efterrätt kan vara heaven on a plate så är det den här cheesecaken. Så jag måste ju ge er receptet (och jag lovade mamma det, men eftersom jag inte vet när vi kan åka ner igen så skriver jag det här innan jag glömmer det).

Jag är ju världens sämsta fotograf och jag orkade inte lägga upp en bit bara för att ta kort på den, så ni får nöja er med en crappy bild på en väldigt god cheesecake.
troligtvis världens godaste cheesecake

Chokladcheesecake
cirka 12 bitar

Botten:

250g double chocolate chip cookies
75g rumsvarmt smör

Fyllning:
400g cream cheese (philadelphia eller liknande)
1 burk crème fraiche, 34% fetthalt (står bara en burk i receptet, jag antog att det var en liten burk och det har funkat utmärkt)
½ dl starkt, ljummet kaffe
200g mörk choklad (jag har använt marabou premium dark milk 70% cocoa - det är min favorit när det kommer till finare choklad och den funkar utmärkt)
2 ägg
3/4 dl strösocker

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Botten: Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Smörk formens kant. (Jag har hoppat över det här steget och har inte haft några problem alls. Inget har fastnat eller så, men min form är teflonklädd...)
  3. Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och rodentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen. (Jag har ingen matberedare, Tommy tycker att det är onödigt - så jag har mortlat kakorna och blandat för hand, det funkar det med men det tar lite tid..)
  4. Fyllning: Rör cream cheese och crème freaiche smdigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
  5. Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vatttenbad och rör ner i färskostblandningen.
  6. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockretoch blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska vara lite lös i mitten när den kommer ur ugnen, men stelnar sedan i kylen. Lät svalna och förvara den sedan inplastad i kylen. (Gordon Ramsay skriver i ett recept på cheesecake i en av sina böcker att cheesecaken ska vara rinnande i mitten - det är det jag har kört på, då blir den inte riktigt lika stabbig ut mot kanterna och det gillar vi här hemma. Så lite kortare tid, i vår ugn och vi har inte ens varmluft, så tar det ungefär 30, men man får hålla koll på den hela tiden..)

Så, nu kan ni också laga världens godaste cheesecake. Lucky you! Jag ska tina köttfärs till kvällens middag, det blir köttfärsfyllda cannellonis med sallad till :)


-2.2kg

Ställde mig på vågen igår. Vägde mig i påskas senast, tänkter inte gå in på vad vågen stod på - för det är egentligen inte relevant. Men igår stod den i alla fall på 2.2kg mindre än den gjorde i påskas när jag började träna. Igår hade jag dessutom precis hällt i mig över en liter vatten efter ett Zumbapass.

Har ju egentligen inte gjort några förändringar i matvanor heller så jag måste säga att jag är rätt nöjd. Målet är i alla fall 10kg innan semestern. Det är nästan två månader kvar tills dess och nu har jag trappat upp träningen, men det känns avlägset. Men vi gör ett försök. Det är allt jag kan göra, trolla kan jag inte göra :P

Nu ska jag plugga, sen blir det mellan 45 och 60 minuter Zumba innan jag går ut och sätter mig i solen och läser en skönlitterär bok (Bläckhjärta, började i julas, men det har inte riktigt funnits tid till att läsa den..).

Förresten så har jag fått sommarjobb på ABB i sommar, trevligt. Montering, alltid något, skift, kan bli spännande.

RSS 2.0