nationaldagen.

Idag är det sveriges nationaldag. Då ska man vara patriotisk och med handen på hjärtat sjunga den svenska nationalsången och vara allmänt svensk. På det första firandet jag var på så säger konfrancieren "Nu viftar ni med flaggorna barn och vuxna, jag vill att tidningarna ska få en BRA bild till förstasidan." Att vi gjorde våran nationaldag till en röd dag, det vet vi allihop att det var eftersom vi skulle kunna tävla mot norge och deras firande, men då kommer frågan. Tvingar norrmännen folk att vifta med flaggor eller gör de det självmant? 
            
På det andrafirandet så satt en afrikansk kvinna där och spelade trummor och sjöng med diverse olika barn, sen kom en bosnisk kille och sjöng, sen en bosnisk kör, sen filipinska dansare. Vart tog det svenska vägen? Jag har inget emot invandrare, det är inte det. Men frågan är om fokus verkligen ska ligga på dem på Sveriges nationaldag. Att det mellan de där nummren kommer fram en tjej och en medelåldersman på scenen för att hon ska sjunga och han ska spela gitarr så tänkte jag, ja, äntligen kan vi vara lite svenska. mannen som höll i det hela frågade vem som valt sångerna och hon svarade glatt att det hade hon gjort själv. Sen sjöng hon märk hur vår skugga. Hade hon ens läst texten? Passar den verkligen på ett nationaldagsfirande?

"Lillklockan klämtar till storklockans dön,
lövad står kantorn i porten
och vid de skrålande gossarnas bön
helgar denna orten.
Vägen opp till templets griftprydda stad
trampas mellan rosors gulnade blad,
multnade plankor och bårar;
till dess den långa och svartklädda rad
djupt sig bugar med tårar."
                                                  
Ur Fredmans epistel 81, märk hur vår skugga.

Passar texten med den svenska nationaldagen? Är det så vi vill ha det? Passa svenska folket in i den svenska nationaldagen? Passar den svenska nationaldagen in i det svenska samhället? Eller är det helt enkelt så att svensken har blivit för rädd för att vara svensk eftersom man i så fall blir nynazist? Och så vill man utrota alla invandrare. Bara för att man för en dag ville vara svensk. Vad gick fel i landet Sveige?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0