Svar på tal.

"Dina tankar är väl naturliga? Sedan går det väl att mäta elakhet? Att tänka en sak som inte påverkar någon negativt (eftersom han inte vet om det?) - skadar ju ingen, så varför vore det fel?"
- F

Jo, det är klart att mina tankar är naturliga, men det innebär inte att det är nyttigt. Och uppenbarligen så skadar det ju någon, ingen annan kanske, men det skadar mig och jag ser inte varför det inte skulle vara minst lika dåligt..
Varför vore det rätt? Jag tror att jag har dragit upp det här förut i bloggen, men “Thoughts lead on to purpose, purpose leads on to actions, actions form habits, habits decide character, and character fixes our destiny” - Tryon Edwards.
Och om mina tankar då blir ett syfte, vilket de kommer bli, så blir syftet också en handling och redan där är skadan skedd. För ärligt talat, oavsett om man gör det många gånger eller bara en enda så är det fortfarande fel.

Och ja, du får göra vad du vill, men jag har ingen lust att tänka på saker som jag vet kommer skada någon, för jag vill inte skada någon. Varför skulle det vara rätt att tänka massa elaka saker om folk som man inte ens känner?

Vad menar du förresten med "Sedan går det väl att mäta elakhet?" - jag förstod inte riktigt resonemanget, vilket gjorde det svårt att svara på frågan. Antingen så menade du att det går att mäta elakhet och i så fall så tänker jag inte hålla med dig, eller så menade du precis tvärtom fast du hade lite bråttom att skriva din kommentar, och i så fall så kan jag hålla med dig, för lika lite som man kan mäta kärlek eller hat så kan man mäta elakhet, detta är nämligen känslor och känslor är inte mätbara!

Problemen med att kategorisera har uppstått igen, handlar det fortfarande om tro även om jag inte har nämnt den specifikt, eller är det allmänt i alla fall? Det blir allmänt den här gången.

Kommentarer
Postat av: F

Jag tänker ofta "elaka" saker om personer jag inte känner. Men det betyder inte att det utvecklas till en handling. Jag kan kontrollera det, iaf när det gäller okända.



"Varför skulle det vara rätt att tänka massa elaka saker om folk som man inte ens känner?"



För att det bara är dina inre tankar. Dina tankar kommer aldrig skada någon, så länge du inte berättar dom eller gör en handling. Alla människor tänker "elaka" tankar, vi kan inte göra någonting åt det. Det är någonting vi anser som fel, dåligt o.s.v. Men vi gör det ändå, för så är människan.



Att mäta elakhet menar jag med att du typ, känner dig dålig? för att ha tänkt en elak tanke (vilket iof inte är något direkt dåligt), medans det finns folk som går och slår ner andra folk och ännu värre saker. Egentligen tycker jag man inte borde kunda mäta elakhet eller någonting annat, men jag gör det ändå.



(Ja, jag var nog lite snabb i min kommentar. Har lite svårt att få fram vad jag menar.)

2009-03-16 @ 17:24:27
Postat av: T

"Men det betyder inte att det utvecklas till en handling. Jag kan kontrollera det, iaf när det gäller okända."



problemet är väl att en tanke vid ett tillfälle lätt får konsekvenser vid ett annat. nej, den där killen på bussen får kanske aldrig reda på att någon tänker elaka tankar om honom, och han kommer alltså inte att lida av det. men om tankarna betraktas som helt naturliga och därmed helt ok är risken rätt stor att de börjar dyka upp om andra människor också - människor som finns mycket närmre till hands.



as a matter of fact kan kedjan redan vara påbörjad, utan att någon nödvändigtvis sagt eller gjort något speciellt elakt:

tanke - att killen på bussen är konstig

syfte - att leta svagheter hos honom

handling - att döma honom, helt utan att känna honom

vana - att börja tänka om, leta svagheter hos och döma andra människor

karaktär - att bli en dömande människa.



jag vill inte på något sätt påstå att wero har fullföljt hela kedjan, men den finns där som en rätt naturlig följd. och att bli en dömande människa är definitivt något som får konsekvenser även för andra, även om man aldrig uttryckligen säger "nu är jag en dömande människa".

2009-03-16 @ 23:06:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0