Italiens GP 2011 - Monza!

Monza har en speciell plats i alla motorfans hjärta. I svenskarnas hjärta hugger det kanske lite extra, det var på Monza som Ronnie Petterson slutade sina dagar i livet 1978. Ronnie är, för er som inte vet, Sveriges hitintills framgångsrikaste F1-förare.

I alla fall, Monza är en gammal bana, med en gammal design - något som inte är så vanligt bland dagens banor, de flesta har en ganska mordern design. Men Monza är en bana som man (jag) gillar för att den har flera svåra chikaner. Bland annat kurva 1 och 2. Efter en lång och snabb raka så har man en relativt tajt chikan som kräver en hård inbromsning om med årets nya regler så var det som bäddat för ett underbart lopp.

Vettel startade i pole, blev av med förstaplatsen till Ferarris Fernando Alonso i första kurvorna (till hemmafansens stora glädje - Alonso må vara spanjor, men har man en Ferarri så är Monza även det en hemmabana). Men en stor krasch i första kurvan gav säkerhetsbil och i omstarten så tog sig Vettel mycket riktigt om Alonso.

Nästa stora förtret var Mark Webber. Som ni säkert har förstått så håller jag på Webber, vilket är värdelöst för tillfället. Kör man i samma team som den regerande världsmästaren (som dessutom leder VM fruktansvärt stort i år med), så är det inte lätt att få en chans att visa vad man går för - speciellt inte när det tills i år har blivit tillåtet med teamorders (att teamet helt enkelt säger till föraren att "du får inte köra om honom" eller "släpp förbi honom"). Men i söndags var det ingen annan än Webbers fel. Han hade en trasig framvinge, vilket gjorde att han saknade ordentligt down force (väggrepp) - då måste man köra väldigt långsamt, men i sista kruvan innan depån (där han skulle få en ny vinge) så har han för hög fart och tappar kontrollen över bilen och så sitter bilen i muren.

Loppet slutade i alla fall med en gråtande Sebastian Vettel högst upp på pallen, med Jenson Button och Fernando Alonso på varsinn sida om honom. Webber halkade nu ner till en fjärde plats i totalen (från den stadiga andraplats han har hållit hela säsongen) och Vettel drygade ut ledningen. Han har nu möjlighet att avgöra redan i Singapore om knappt två veckor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0